163 ОУ " Черноризец Храбър "

Образователен портал

Образователен портал

Образователен портал

 

  • Основното предназначение на НОП е да предостави достъп до учебни ресурси в електронен вид, както и възможност за използването им от учители и ученици при провеждането на учебен процес с помощта на системата за електронно обучение Moodle. Понастоящем това е най-широко разпространената система за електронно обучение в световен мащаб, налична е напълно безплатно, и е гарантирано нейното развитие и усъвършенстване през следващите няколко години. Чрез използването на такава система се гарантира необвързването с комерсиални продукти и производители, което би довело до значителни и необосновано високи разходи за МОН в бъдеще време. Същевременно тази система се използва вече широко и в България (например СУ «Св. Климент Охридски», МГУ, ТУ-София и редица други университети и учебни институции), локализирана е на Български език, което означава че е добре пригодена за нашите условия.

В настоящият момент порталът предоставя достъп до електронните курсове и учебни ресурси одобрени от МОН. В последствие учебните материали и ресурси ще могат да бъдат разширявани и обновявани по критерии и правила приети от МОН. Като крайна цел учебното съдържание в портала трябва да включи поне всички разработвани учебни курсове и електронни материали, покриващи основното учебно съдържание в средното училище. Виж помощната информация относно възможните начини за обмен на учебни материали и ресурси, налични в различни формати и съвместими с различни стандарти, както и с други източници и хранилища на учебни обекти.

Всеки учител ще може да създава свой курс, като попълни специална заявка до администратора на портала. За целта той трябва добре да се е запознал с възможностите които дава системата Moodle, и евентуално да е посетил курс за обучение за работа с нея. Всеки наличен в портала учебен ресурс ще може да бъде предоставян за използване от учителите, които желаят да провеждат и използват електронни форми на обучение.

http://start.e-edu.bg/

Е-образование

http://content.e-edu.bg/

 

 

 

Електронен учебен курс по ИТ за 5 клас  

 

Настоящият учебен курс е разработен от „ОРАК- ИНЖЕНЕРИНГ” – ЕООД Пловдив по поръчка на Министерството на образованието и науката. Съдържанието му отговаря на държавните образователни изисквания и е в съответствие с учебната програма за 5 клас


http://content.e-edu.bg/file.php/122/index.html

 

Научи за парламентаобразователен сайт за деца, тийнейджъри и родители  

 

Парламент

Парламентът е висш представителен орган на държавната власт, който се състои от 1 или 2 камари (палати). Възниква през 13 век във Великобритания  като орган на съсловно представителство, като парламентарният режим се формира до 18 век. В духа на парламентаризма е олицетворяването на демократичното начало в управлението на една страна. Съставът му се формира чрез преки избори от населението на държавата. Парламентът осъществява на ограничено законодателната власт съобразно с формата на управление и политическия режимна държавата. Законодателната дейност на парламента може да бъде ограничена от държавния глава, от правителство или от специален съд за конституционен надзор. Парламентът приема бюджета и отчета за неговото изпълнение и участва във формирането на вътрешната и външната политика на държавата, осъществява парламентарен контрол над правителствената дейност, гласува вот на доверие или на недоверие на правителството. Поставя въпроса за политическата и за съдебната отговорност на министрите. В САЩ се нарича Конгрес, в Русия -Дума (Государственная Дума), в Германия – Бундестаг (Deutscher Bundestag), в Сърбия и други близки страни – Скупщина, в БългарияНародно събрание и др.

ВХОД

 

Материали по български език и литература 

 

Създаването на сайта е провокирано от желанието на автора  да помогне на преподаватели, както и на учениците, желаещи да се занимават с български език и литература. Предложени са помощни материали по литература и примерни тестове. За учителите са представени са примерни разпределения на материала по български и литература от 5-и клас нагоре, примерни уроци, разработени в електронна среда и други полезни връзки.

.

ВХОД

 

 

Дечица – специализиран детски сайт с много забавни и образователни игри 

 

 

 

 

 

 

Дечица е специализиран детски сайт с много забавни и образователни игри от различни области на човешкото познание. В него ще откриете:писане | оцветяване – онлайн, отпечатване | смятане – математика | приказки – за четене, аудио, download сваляне, гатанки | музика, детски песнички | игри | рисунки | занимавки – играчки, оригами, тестове, лабиринти | наука – динозаври, космос, чоешко тяло | форум | 100 национални туристически обекта | картички – изпрати по e-mail | чат картички

ВХОД

http://www.dechica.com/

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ 

Образователен сайт, който ще ви запознае с митовете и легендите на древните народи. Научете нещо повече за тяхното славно минало.

 

 

 

Добре дошли в света на древните митове и легенди! Сигурни сме, че всеки от вас изпитва вълнение всеки път, когато се докосва до него, както и възхищение от подвизите на неговите герои. Този   сайт е естествено допълнение на сайтовете „Пътешествия в древността” и „Тайни и загадки” . Те са дело на г-н Трифон Бакалов, който ви пожелава приятни мигове!

„ВХОД”

 

 

 

Детски свят 

ОБРАЗОВАТЕЛЕН САЙТ

http://www.abc-bg.be/

 

kolibka

 

 

http://kolibka.com/

 

 

място за обучение


Влез в приказния град и потърси своето място за обучение !

Провери своите знания !

1. Grade – К  »» Предучилищна възраст

Интерактивни и занимателни игри за деца от 5 до 7 г.


ВХОД

2. Grade – 1-6  »» Училищна възраст


вход

http://www.eduplace.com/kids/mw/

 

 

Човешкото тяло – обучаваща мултимедийна система за подготовка на учениците от 5 до 8 клас по Биология

(http://www.human-body.hit.bg/)

 

Космически пътеводител – обучаваща система по астрономия 

(http://spaceguide.hit.bg/)

Периодична таблица на химичните елементи – обучаваща система по Химия 

http://boriana70.tripod.com/tables/PerTabl.htm

МАТЕМАТИКА за ВСЕКИ 

В помощ на всички учащи се и

на техните родители и учители

http://math-bg.com/

Math10.com 

Българският сайт за математика

Математическа игра – тест за събиране и умножение 

(http://www.math10.com/bg/algebra/matematika-igra-sybirane-umnojenie.html)

Зайо Байо – детски сайт за приключения и игри 

(http://www.zayo.hit.bg/index.html)

Открий съкровището – развлекателно-образователен сайт за ученици от 6 до 14 г., модули: земята на съкровищата, училище за откриватели, енциклопедия на съкровищата, машина на времето, панаир на игрите, ателие на откривателите 

http://www.otkrivam.com/

Уча и играя – образователни детски игри и пъзели за ученици от 1 до 4 клас 

(http://soft-knigi.hit.bg/detski/bukvar/index.html)

Детска енциклопедия – Тайните на Света, гатанки, пъзели, игри и др. 

http://www.worldstory.net/bg/

 

 

За ваше улеснение

Синонимен речник

www.bgtree.net/dictionary

Правописен речник

vanyog.com/grammar-bg/online/index.php

Речник на съкращенията. Акронимен речник

http://www.bgtree.net/abbreviations/B.html

Интернет речник /преводач, тълковен, синонимен, правописен/

www.kakvo.org/


Горе