163 ОУ " Черноризец Храбър "

Детско / ученическо творчество

Ученическо творчество

 

Коледата на Зайо и Меца

Един ден Байо срещна Меца.

-Как си, Мецо?

-Ох, добре съм Зайо!

-Знаеш ли, Мецо, че идва Коледа?

-Оле-ле, съвсем забравих за Коледата!

Зайо Байо попитал Меца как ще празнува.

Тя му отговорила:

-Ами, Зайо Байо, аз ще празнувам Коледа под юргана.

-А ти, Зайо, как ще празнуваш?

-Аз ли, Мецо? Аз ще празнувам Коледа с моите приятели зайците.

Петя Петрова Димкина от II ”б” клас.

 

 

Работата и Мързела

Веднъж Работата и Мързелът се срещнали и решили да видят кой е по-силен. Тръгнали по света, за да разберат.

Вървели, вървели, стигнали до едно село. В края му имало хубава къща. С дантелени перденца, с голяма градина, а отвътре се чувала песента на стопанката и се носело уханието на вкусна гозба.  Стопанинът тъкмо се връщал от нивата с охранените волове и си подсвирквал радостно. Хамбарът бил пълен с жито, а градината обсипана с цветя. Мързелът решил да остане. Разбрали се след една година Работата да дойде, да види какво е свършил.

Изтърколила се годината. Дошла Работата и не могла да познае къщата. Тя била порутена, пердетата скъсани,  не се чувала песента на стопанката и не се носело уханието на гозба. Животните били гладни  и мършави, хамбарът – празен, а стопаните  седели мръсни и окъсани под едно дърво.

– Е, сега е мой ред! – казала Работата.

След още една година дошъл Мързелът. И що да види, всичко било както първия път. Пердетата били поправени, отвътре пак се чувала песента на стопанката, носело се уханието на вкусна гозба, хамбарът се пръскал от жито, а цветята били още по-хубави. Животните били нахранени. Приискало му се на Мързела и той да седне на трапезата, но стопаните го изгонили. И отсега нататък той все търсил да влезне в къщите на хората, но тежко му който го пусне.

Трудът краси човека, а мързелът го грози!

Стояна Стефанова IVб кл.

 

 

 

Кой и защо спечели купата за най-добър клас през 2009/2010 учебна година?

Нашата награда

През учебната 2009/2010г. бяхме в трети клас. Тогава спечелихме купата на училището за “Най-добър клас в начален курс”.

Ние спечелихме, защото, ръководени от нашата учителка – г-жа Мариана Петкова, положихме много усилия. Бяхме  най-добри и сплотени. Заедно с нея всички работихме много. Имахме добра дисциплина и отлични оценки.

За награда получихме екскурзия до Земенския манастир. Той е разположен над града. Има дълга и интересна история. Град Земен е красиво българско градче, разположено в югозападната част на България. Пътят до там беше много дълъг, но когато стигнахме бързо забравихме това, запленени от красивото място. Слязохме от автобуса и се разположихме за почивка на зелената поляна в двора. След доста игри се наобядвахме и после всички започнахме да рисуваме великолепната камбанария на манастира. Беше приятно и интересно занимание. Късно следобед потеглихме обратно към град София. Бяхме уморени, но много доволни, защото наградата ни беше красиво кътче от България.

Ива Тодорова IV”б”клас

 

Купата

Новина! Трети „б” спечели купата за най – добър клас! Аз пък отначало така и не усетих как стана. Просто някой се е държал мъничко по – добре, друг си е научил за по – висока оценка и … купата беше наша! А вътре – изненада! Госпожите я бяха напълнили с бонбони! Страшно вкусни! Най – вкусните, които съм яла! ( Аз обичам бонбони, повярвайте ми. ) Може би, защото бяха спечелени, а не купени от мама и татко! Супер!

Решихме да я спечелим пак! И пак, и пак, докато станем първенци за цялата година.

Всички се постараха. Дори и най – палавите бяха ( или поне се опитваха ) да бъдат по – послушни. А пък оценките – е, там беше най – трудно… Но най – накрая успяхме. Бяхме много горди, мисля, че и госпожата също.

Ами наградата? За нея не се и сетихме, защото ни чакаше дълга, предълга лятна ваканция. Но когато свърши… Един топъл септемврийски ден заедно с госпожите и учениците от VII „б” клас заминахме на екскурзия до Земенския манастир. Прекарахме страхотно! Играхме, тичахме, разглеждахме старата църква, влязохме вътре и видяхме оцелелите стенописи. После рисувахме камбанарията.

Беше много хубаво! Така че, внимавайте! Ние от IV „б” ще се борим отново за купата!

Хм, ами онова „без домашно” дали се брои? Олеле! Купата не се печели лесно, казвам ви го от собствен опит.

Стояна Стефанова IV „б”

 

 

 

 

Коледа
Коледа е християнски празник, който се чества на 25 декември. Според различни легенди, когато се е родил Сина Божий Иисус Христос, един ангел се е появил и казал на овчарите, които първи са видели Младенеца, че се е родил Спасителят. В нощта на 25 декември покрай град Витлеем е минала звезда и затова се нарича Витлеемската звезда.

Коледа е свързана с различни традиции, като коледуването. От предишната Бъдни вечер всички бдят около огъня в очакване. Коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. От силата на огъня очакват изреченото да се сбъдне. На някои места, когато огънят почне да догаря, извеждат мъжката челяд навън и около огнището остават само невестите – да се раждат все женски животни от стоката. Трески от бъдника, който е бил запален на Бъдни вечер, се закопават в лозята за плодородие и добро вино  или се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот. На плодните дръвчета се връзва слама, за да бъдат плодородни. Според различни предсказания по пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Ако дървото изгори и стане на пепел, годината ще е добра и плодородна.

Но какво е Коледа – празник, на който честваме раждането на Спасителя, или празник, на който си подаряваме  подаръци? Според мен това е празник, на който всички трябва да си прощаваме и да се разбираме. По традиция на този ден се събира цялото семейство и си подаряват подаръци.

Валентина Годева  VIа кл.

 

 

Работилницата на Дядо Коледа

Знаете ли как изглежда работилницата на Дядо Коледа? Сега ще ви разкажа.

В една далечна страна, сред много сняг и дървета се гуши работилницата на Дядо Коледа. Всяка стая е с форма на коледна играчка, зелена на цвят. Там работят най-добрите помощници джуджетата. Те правят прекрасни подаръци за децата от целия свят. А добрият старец, с дългата си бяла брада, с черните ботушки, натоварва на шейната си чувалите с играчки и тръгва на дълго пътешествие да зарадва всички, които са били послушни през изминалата година. Еленчетата препускат през преспи и виелици, за да достигнат до всеки дом.

В тази вълшебна Коледна нощ всички чакат с нетърпение. Аз също. А вие?

 

Ясмин Нешовска IIIб кл.

 

Работилницата на Дядо Коледа е кафява на цвят. В нея има машина, която изработва играчките. Джуджетата са дребни със зелени дрехи и шапки. Ушите им са щръкнали като иглички. Те правят играчките с машини и магия. Шейната на Дядо Коледа е червена и лети с елени. Дядо Коледа слага играчките в своята торба, а нея – в шейната. Елените му са кафяви на цвят, с големи рога и са осем на брой. Когато стигне до някоя къща с дете, Дядо Коледа си оставя шейната, стъпва върху комина, скача вътре и оставя подаръка. Връща се обратно с магия и отива до друга къща.

 

Любов Милева IIIб кл.

Коледа е!

 

Навън вали сняг. Дядо Коледа приготвя шейната си и тръгва на път. Препуска през пъртината. Бялата му брада се развява. Изпод червена шапка се подават белите му коси. Влиза през комина на първата къща. В затоплената стая грее украсена елха. Пъстрите играчки и топки трепкат весело, а на върха блести ярка звезда. До огнището са закачени две чорапчета. Дядо Коледа пуска в тях по една паричка, а под елхата натрупва и другите подаръци. Тихо се измъква през комина, за да зарадва и другите послушни деца.

Ще дойде и при вас, нали?

 

Моника Панайотова IIIб кл.

Писмо до Дядо Коледа

 

Мили Дядо Коледа,

С нетърпение те очаквам! Знам, че ти ще донесеш много подаръци на послушните деца. Ще влезеш тихо през комините на къщите, ще се спреш до всяко детско креватче и ще оставиш нещата, които те са си пожелали.

Но аз имам една голяма молба към теб.

Има много дечица, които нямат дом, нямат и хубави креватчета и играчки. Те също с нетърпение и надежда те очакват. Спри се и при тях и ги зарадвай в коледната нощ! На сутринта и те да се събудят с усмивка и да бъдат щастливи.

 

Симона Страхилова IIIб кл.

 

 

 

 

 

 

 

UNIQUE CUSTOM BACKGROUND FOR EVERY PAGE AND POST


Горе