163.ОУ " Черноризец Храбър "

Покана за участие на ученици в образователен подкаст за практични финанси

Капитал” и Junior Achievement Bulgaria канят ученици за водещи на образователен подкаст за практични финанси, насочен към деца на възраст 9-16 години и техните родители.

Водещата бизнес медиа в България “Капитал” в партньорство с Junior Achievement Bulgaria стартира образователна подкаст поредица за финансова грамотност през м. март. Аудио сериалът ще се състои от 10 епизода и ще е насочен към деца на възраст между 9 и 16 години и техните родители. Идеята му е по лек и забавен начин да преведе младежите през базови концепции за парите и икономиката, а очакваният резултат е да те да придобият и ключови умения по финансова грамотност. Поредицата си поставя за цел да провокира разговор между родители и деца по тези теми и да бъде в помощ на родителите при поднасянето на сложни концепции от света на възрастните по подходящ за деца начин.

Какво е подкаст?

Подкастът е като радио предаване, което се разпространява в интернет в сайта на “Капитал” и през платформите за слушане на музика като Spotify, SoundCloud, Apple Podcasts и Google Podcasts. Един епизод ще бъде с продължителност между 20 и 30 минути, а епизодите ще се излъчват с честота на всеки две седмици. 

Каква е поканата към учениците и какво предполага форматът на предаването?

Учениците ще бъдат не само слушатели, а автори и участници в този подкаст. Всеки епизод от поредицата ще има двама водещи – един възрастен (журналист от “Капитал”) и едно дете (на различни възрасти в диапазона 9-16 години). Заедно те ще разговарят с гост – експерт от сферата на бизнеса, икономиката и финансите по предварително определена тема. Идеята на формата е в ролята на водещи, учениците да поставят въпросите, които вълнуват тях самите и да допринесат със собствени разсъждения към подреждането на пъзела по зададената тема. Сред темите, които планираме да покрием, са: какво са парите и как определяме стойността им, как се печелят пари, защо да спестявам пари, каква е ролята на парите в икономиката, как работят банките, как да бъдем разумни и отговорни потребители, защо е важно предприемачеството и т.н.

Как и къде могат да кандидатстват учениците?

За да се включат в кастинга за водещи на подкаста, е необходимо учениците да попълнят тази форма за кандидатстване  (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdO39JpvOXmqic5eaSndEgsTQkqan0tTyEIqJ03C7F-0ygeuw/viewform?usp=sf_link ) и да прикачат към нея кратко видео (около 90 секунди), в което отговарят на три въпроса за мотивацията си да участват.

1.    Защо ми е интересно да вляза в обувките на журналист?

2.    Темата за парите ми е интересна, защото…

3.    Как смятам, че мога да съм полезен/а на моите връстници с участието си като водещ?

Формата за кандидатстване изисква и прикачване на попълнена декларация за информирано съгласие на родител за участието на детето в кастинга за водещи. Декларацията ще намерите в приложение към настоящата покана.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 15 март

Техническите умения на учениците няма да бъдат оценявани. Търсим свежи и неподправени младежи, които имат искрен интерес към темата за личните финанси.

“Капитал” ще се свърже с учениците, подходящи за участие в подкаста, за допълнителен разговор на живо. 

 

Какъв ангажимент ще имат учениците като водещи на подкаста 

Избраните за водещи ученици ще имат ангажимент да водят по един епизод на подкаста. За целта ще са необходими един или два предварителни разговора с продуцента, за да се подготвят структурата на епизода и въпросите към госта.

Записите на подкаста ще се провеждат в редакцията на “Капитал”, на адрес: ул. “Иван Вазов” 20 и ще отнемат около час. Препоръчително е ученикът да бъде придружаван от учител или родител по време на записа.

В хода на участието си в образователния подкаст учениците ще имат възможност да посетят редакцията на вестник “Капитал”, да се потопят в атмосферата на създаване на новините, ще придобият умения за водене на интервю и за работа с аудио техника за записване и т.н. В края на участието си ще получат сертификат “Млад журналист” от “Капитал”.

 

 

Горе