163.ОУ " Черноризец Храбър "

Kакъв искаш да станеш ?

В началото на учебната година учениците ми от 2.а клас показаха бегли познания към професията на своите родители.Труден за тях се оказа и въпроса “ Какъв искаш да станеш?“. Децата не осъзнаваха , че те ще бъдат “ нещо“ и че ще имат избор за това“ нещо“. Резултатите бяха споделени на родителска  среща. На всички ни беше ясно, че новите  технологии налагат нов тип работно място, нови изисквания към работната ръка, специални познания, нови качества и обща култура.  Кариерното ориентиране в начален етап  има за цел да запознае учениците с широк кръг професии и възпитаване на уважение към тях.

Базирайки се на това, заедно с родителите,  планирахме в часовете на класа всеки месец да ни гостува един от тях , който да запознае  децата с професията си и със заниманията си в свободното време. От месец септември ,  в часа на класа,  са проведени занимания с участие на военен пилот на транспортен хеликоптер „Спартан“, компютърен специалист, създател на виртуални програми, музикант-любител , гайдар. Срещите бяха емоционални и чакани с интерес от децата.

Родителите откликнаха и на детския интерес към една от забележителностите на София- летището. Организираха се и  в междусрочната ваканция-05.02.19г., с  личните си автомобили, превозиха децата до летищния комплекс. Посетихме “ Луфтханза Техник  София ООД“.Там ни очаваше  екскурзовод. Той разказа , че това е базата за ремонт на всички  самолети  от цяла Европа. Разгледахме  5. производствени линии, върху които технически се обслужват самолетите. Научихме  много интересни факти  за тях. За спомен , всяко дете   получи и подарък  от домакините- малък модел на пътнически самолет. Направихме си  снимки пред входа на модерната сграда.

Съвместната ни  работа  продължава и през втория срок.

Руска Лалчева

Горе