163.ОУ " Черноризец Храбър "

Среща в Никозия по проект „We Care About Our Planet“

От 21. до 26 .01.2019г., група от 163.ОУ в състав Катя Дойнова- директор , Мария Чортова-зам.директор и    Ивана Чавгова, Ивайла Николова , Стефани  Иванова-ученици от 3.а и 4.г  клас, участваха във втората среща по проект  с  №2018-TR01-KA229-058054-2 /01.09.2018г., по програма Еразъм+ . Срещата бе  2.начално училище в Никозия.

Във физкултурния салон на училището домакините представиха   изложба  на  рисунки  и предмети  от рециклирани материали, изработени от децата. В програмата по посрещането учениците ни  показаха  драматизация по книгата  „Щедрото дърво“ от Шел Силвърстийн. В  нея  по  емоцинален и достъпен начин, чрез примера за връзката на едно дете с ябълковото дърво, се разкрива  големият проблем пред хората , които  използват неразумно ресурсите на Земята.   Разгледахме училището и  участвахме  в  церемонията по засаждане на маслиново дръвче.  Акценти в срещите бяха поставени върху  часът  посветен  на глобалното затопляне,  заниманията за изработване на сувенири от рециклирани материали, споделените презентации от училищата-партньори от   Турция, Румъния, България,  Полша и Гърция.

По време на престоя посетихме ботаническата градина в Ларнака.  В лабиринта на градината ученици и учители имаха поставени изследователски задачи да открият определени растения и да попълнят чек лист как се използват.  В посетителския център за опазване на околната среда в с.Епископи, разгледахме изложбата на застрашени и редки растения и птици. Запознахме се с  презентация за историята и култура и образователната система в Кипър. Посещението бе ползотворно и  емоционално. Споделям снимки и идеи от него.

 

 

 

Горе