163.ОУ " Черноризец Храбър "

Международния ден за противодействие на тормоза в училище – т.н. „Ден на Розвата фланелка”

Уважаеми  родители,

Във връзка с Международния ден за противодействие на тормоза в училище – т.н. „Ден на Розвата фланелка(28.02.2018 г.), който тази година е посветен на кибертормоза, ви препоръчваме да се запознаете със следните два материала:

  1. Ако желаете да осъществите ефективен, но не авторитарен родителски контрол върху това какво, колко и къде в интернет и социалните мрежи ползва вашето дете – инсталирайте си и ползвайте първата и единствена за сега българска програма за това – “Protect Your Kid”, която можете да изтеглите от Google Play – виж тук – https://play.google.com/store/apps/details?id=de.protectyourkid&hl=bg, а повече информация за нея потърсете в нейния сайт: http://protectyourkid.bg/, и в частност, в публикации в медиите за нея – тук – http://protectyourkid.bg/press/. Тази програма се препоръчва и от българския национален Център за безопасен интернет (https://www.safenet.bg), както и от редица други български правителствени и неправителствени организации. Тя се препоръчва за използване с деца между 4-5 и 10-12 г. Има и редица други по-специфични програ-ми за родителски контрол, но можете да започнете с тази, която е направена от българи и е на български.

Едно пояснение – не използвайте тази програма само и толкова за да следите и контролирате (ако сме малко по-директни – един вид да шпионирате вашето дете), а я използвайте за да се информирате какво прави то в интер-нет със своя таблет или смартфон, или на домашния компютър с цел след това да поговорите доброжелателно с него на тема безопасност в интернет и как да не става зависимо от различните дигитални устройства, интернет забавления и социални мрежи, а да ги използва по-скоро за получаване на знания и развитие на уменията си.

  1. Ако проявявате по-задълбочен интерес към това какво представляват различните киберзависимости и кибертормоза, можете да прочетете специално посветената на това 30-странична студия на психолога на 163 ОУ – Панайот Рандев – «КИБЕРЗАВИСИМОСТИТЕ и КИБЕРТОРМОЗА: Концептуализация, Методи, Изследвания – съвременни тенденции», която можете да изтеглите оттук – http://dox.bg/files/dw?a=e8dfe2d7c5. Там, на стр. 27, можете да намерите и изтеглите един пакет от няколко теста за оценяване на киберзависимостите и кибертормоза (международно утвърдени и адаптирани от него), които, ако вашето дете не е правило в училище (в час на класа предложено от г-н Рандев), бихте могли, ако желаете да го дадете на детето си да го попълни и да го изпратите (сканирано или снимано) на имейла на психолога на училището – abonamentno_psiobsl@abv.bg, който ще го обработи и ще ви изпрати резултатите от него на вашия имейл.

 

Горе