163.ОУ " Черноризец Храбър "

Ден на розовата фланелка-Ден за борба с тормоза в училище

За първа година- на 25.02.2015г., по инициатива на 5б клас, с класен ръководител г-жа Невена Трендафилова, в 163.ОУ  бе отбелязан Денят  за борба с тормоза в училище.  Учениците от 5б дойдоха със символите на деня. Те влязоха в първия час на класовете от прогимназия и на кратко обясниха защо са с розови панделки. Ето каква е историята на този ден:

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище./ в Канада/. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Инициативата на 5а клас е в подкрепа на желанието им да  спре словесния  и виртуален тормоз при общуването между връстниците в  училище и извън него. DSC04477DSC04478DSC04479DSC04480

Горе